Waterecho (SIS)

Een waterecho is een inwendige echo die afwijkingen in de baarmoederholte zichtbaar maakt en wordt gedaan bij abnormaal bloedverlies, vruchtbaarheidsproblemen of herhaalde miskramen. Door water in te brengen kan de arts de vorm en de inhoud van de baarmoeder goed onderzoeken. Het is een makkelijke manier om poliepen, myomen, vorm afwijkingen en andere afwijkingen van de baarmoederholte op te sporen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • U mag tijdens dit onderzoek niet zwanger zijn.
  • Na een eileiderontsteking is het verstandig enige maanden met het onderzoek te wachten.

Onderzoek

Bij een waterecho ligt u op een onderzoekstoel met uw benen in beensteunen. De arts maakt eerst een inwendige echo zonder water en brengt een spreider (speculum of eendenbek) in de vagina. Via een dun katheter (slangetje) wordt steriel water in uw baarmoeder gebracht terwijl de arts opnieuw een inwendige echo maakt.

Het inbrengen van de katheter kan soms even gevoelig zijn, maar de meeste vrouwen voelen dit nauwelijks. Het inspuiten van het water geeft soms een lichte menstruatieachtige pijn, maar de meeste vrouwen voelen ook hiervan niets. Tijdens het onderzoek loopt soms water langs de katheter via de vagina weg.

Na onderzoek

Na het onderzoek kunt u nog wat water verliezen dat bloederig kan zijn. Dat kan geen kwaad. Een maandverband is voldoende om het op te vangen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.