Anale klachten

U kunt bij ons terecht wanneer u klachten heeft van aambeien (hemorroïden), een fistel bij de anus of andere aandoeningen aan de anus en bekkenbodem. Het Flevoziekenhuis heeft een team van chirurgen die gespecialiseerd en opgeleid zijn in de diagnose en het behandelen van anale klachten (proctologie). Klachten rondom de anus lijken soms een klein probleem, maar kunnen voor u als patiënt heel erg vervelend zijn. U heeft er dagelijks last van, in rust of tijdens de ontlasting. Daarnaast rust er nog steeds een taboe op het hebben van anale klachten vanwege de locatie (rondom de anus). In ons behandelteam nemen we dit taboe weg en hoeven patiënten zich niet te schamen. 

Doorverwijzing

U kunt door uw huisarts direct doorverwezen worden voor onderzoek en behandeling. Het kan ook voorkomen dat we u eerst zien op de polikliniek Chirurgie. 

In het eerste geval zal een chirurg u zien tijdens het speciale “proctologie spreekuur”. Hier wordt uw klacht bekeken en wordt u als het mogelijk is direct behandeld. Hierbij kunt u denken aan aambeien of een scheurtje in de anus. Het proctologie spreekuur vindt plaats op de poliklinische behandelkamers (ook wel POK = poliklinische operatiekamer) van het Flevoziekenhuis.

In het andere geval kan het gaan om een ingewikkelder probleem, zoals incontinentie voor ontlasting of een verzakking van de endeldarm. Hiervoor is vaak eerst extra radiologisch onderzoek nodig. Als een behandeling in het Flevoziekenhuis niet mogelijk is, wordt u door ons team doorverwezen. De diagnose is dan meestal (voor een deel) wel bij ons mogelijk.