Chirurgie bij kinderen

Operaties bij kinderen worden in het Flevoziekenhuis uitgevoerd door chirurgen die hier in zijn gespecialiseerd. Sommige aandoeningen komen vaker voor bij kinderen, zoals liesbreuken, navelbreuken en cystes in de hals. Over het algemeen heeft dit dan te maken met een niet volledige sluiting van een defect nog voor de geboorte. Ook botbreuken (fracturen) zijn bij kinderen anders dan bij volwassenen. Zo hebben kinderen nog open groeischijven. Hierdoor zal de behandeling bij kinderen vaak anders dan bij volwassenen. Zo zal er bij een liesbreuk of navelbreuk bij een kind bijvoorbeeld nooit een matje geplaatst hoeven worden.

Als uw kind naar het ziekenhuis wordt verwezen voor een behandeling van een van deze aandoeningen wordt eerst beoordeeld of er afgewacht of geopereerd moet worden. Er wordt dan ook gekeken naar op welke termijn dit moet. De operatie wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd chirurg, op voorwaarde dat uw kind ouder is dan drie maanden. Bij kinderen jonger dan 3 maanden zal de behandeling in het Amsterdam UMC plaats moeten vinden. 

Samenwerking Amsterdam UMC afdeling kinderchirurgie

Door onze intensieve samenwerking met de afdeling kinderchirurgie van het Amsterdam UMC/Emma Kinderziekenhuis kan het zo zijn dat uw kind voor een operatie vanuit het Amsterdam UMC naar het Flevoziekenhuis wordt verwezen. Meestal geldt dit voor een (semi-)spoed operatie zoals een botbreuk of een blinde darm ontsteking. Binnen deze samenwerking vinden ook innovaties plaats, zoals het uitvoeren van de liesbreukcorrectie met een kijkoperatie. Het kan voorkomen dat u aangeboden wordt aan een dergelijk wetenschappelijk onderzoek deel te nemen.  

Wat doet trauma met een kind?