Veelgestelde vragen Obesitas Centrum

Op deze pagina staan veelgestelde vragen over (ernstig) overgewicht en de zorg die ons Obesitas Centrum daarvoor aanbiedt. Staat uw vraag er niet tussen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Vragen over ernstig overgewicht, BMI en een bariatrische operatie

➽ Wat is ernstig overgewicht? 

Iemand heeft ernstig overgewicht bij een BMI van 40 of meer, of bij een BMI vanaf 35 in combinatie met bijkomende aandoeiningen. 

➽ Wordt de operatie vergoed door de zorgverzekering?

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van een zorgverzekeraar heeft u een indicatie en een verwijzing van de huisarts nodig. Voor meer vragen over de eventuele vergoeding en of de operatie in uw geval vergoed wordt kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar. 

➽ Vanaf welke BMI kom je in aanmerking voor een bariatrische operatie?

Om in aanmerking te komen voor een operatie moet de BMI:

  • boven de 40 zijn zonder bijkomende aandoeningen (denk aan bijvoorbeeld suikerziekte, artrose, slaapapneu, etc.)
  • of boven de 35 zijn met bijkomende aandoeningen zoals hierboven beschreven. Als iemand een BMI van boven de 35 heeft en diegene heeft bijkomende aandoeningen dan overlegt het team graag met diegene wat de mogelijkheden zijn.

Via BMI berekenen (van het Voedingscentrum) kunt u zelf uw BMI berekenen.

➽ Mijn BMI is niet hoog genoeg voor een operatie. Wat nu?  

Mogelijk is een conservatief traject zoals een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) interessant. Dit zijn trajecten die via de huisarts verlopen. Bij een GLI krijgen deelnemers begeleiding van meerdere specialisten. Denk aan een diëtist, fysiotherapeut, leefstijlcoach of oefentherapeut. De focus ligt bij een GLI op beweging, voeding en gedragsverandering.

➽ Tot welke leeftijd wordt een bariatrische operatie uitgevoerd? 

Er geldt geen maximum leeftijd om een bariatrische operatie te mogen ondergaan. Dergelijke operaties zijn zeer effectief bij het bereiken van blijvend gewichtsverlies, ook bij patiënten die ouder zijn dan 65 jaar. Bij patiënten >65 zijn de operatierisico’s wel wat hoger dan op jongere leeftijd. Een bariatrische operatie op latere leeftijd moet dus wel van grote toegevoegde waarde zijn en de voors- en tegens moeten goed besproken te worden.

036 868 93 34

Ma t/m vr: 10.00 - 12.00 en 13.30 - 14.30 uur