Vaatchirurgie

Vaatchirurgie van het Flevoziekenhuis is een deelspecialisme van de afdeling Chirurgie (Heelkunde). Vaatchirurgen behandelen patiënten met vaatvernauwingen en -verwijdingen in het hele lichaam. Een deel van deze aandoeningen worden operatief behandeld. Een ander deel wordt behandeld met een dotterbehandeling, wat ook wel Percutane Angioplastiek (PTA) wordt genoemd. Deze behandeling vindt plaats op de afdeling Radiologie. 

Omdat patiënten met suikerziekte vaak ook slechte bloedvoorziening in de benen en voeten hebben, is de vaatchirurgie nauw betrokken bij de diabetische voetenpoli. Daarnaast verzorgen de vaatchirurgen toegang in het lichaam voor chemotherapie of andere medicatie en voor dialyse. Ook is de spataderbehandeling een onderdeel van de vaatchirurgie.

Samenwerking Amsterdam UMC

De vaatchirurgen werken nauw samen met de drie interventie radiologen uit het Flevoziekenhuis. Daarnaast werken de vaatchirurgen al meer dan 10 jaar intensief samen met de vaatchirurgen van het Amsterdam UMC. 

Bijna alle vaatchirurgen uit het Flevoziekenhuis werken ook één dag in de week in het Amsterdam UMC. Van het Amsterdam UMC hebben drie vaatchirurgen ook een poli in het Flevoziekenhuis. Wanneer er buiten kantoortijden een acuut vaatchirurgisch probleem in het Flevoziekenhuis is, dan is er altijd één vaatchirurg van deze grote groep die hiervoor dienst heeft.

De meeste ingrepen aan de slagaders worden in het Flevoziekenhuis uitgevoerd. Alleen operaties van de grote lichaamsslagader worden in het Amsterdam UMC, locatie AMC uitgevoerd. Dit gebeurt bijna altijd door de chirurg die u kent uit het Flevoziekenhuis. Nacontroles kunnen dan weer plaatsvinden in het Flevoziekenhuis. 

Spataderkliniek

Voor de spatader ingrepen is er een samenwerking met de afdeling Dermatologie. De spataderzorg van Dermatologie en Vaatchirurgie wordt op de Spataderkliniek uitgevoerd.