Nauwkeurige operatietechniek voor het verwijderen van huidkanker

Huidkanker komt in Nederland steeds meer voor. Gelukkig kan het vaak worden genezen, zeker wanneer je er op tijd bij bent. Een tumor in het gezicht kan heel nauwkeurig worden weggehaald met een speciale techniek: Mohs micrografische chirurgie. Dermatoloog Wim Roest is hierin gespecialiseerd.

Wim Roest: “Met het blote oog is niet altijd te zien waar een tumor exact ophoudt. Bij het verwijderen kun je er dan voor kiezen om een ruime marge te nemen. Als de plek op een arm of been zit, kan dat vaak wel. Maar vooral in het gezicht wil je natuurlijk zo min mogelijk weefsel weghalen. Een millimeter meer of minder maakt voor het uiteindelijke litteken soms al een heel groot verschil.”

Heel klein randje

Mohs micrografische chirurgie is een techniek waarmee heel precies kan worden geopereerd. De behandeling is vernoemd naar de Amerikaanse chirurg Fredrick E. Mohs, die de techniek ontwikkelde. Dermatoloog Roest: “We halen eerst weg wat we met het blote oog kunnen zien, inclusief een heel klein randje van één of twee millimeter. Direct na de operatie controleren we onder de microscoop of al het zieke weefsel is weggehaald.”

Precies wat nodig is

Als er in de snijrand nog tumor zit, wordt alleen op die specifieke plek nog weefsel weggesneden. Dit gaat net zo lang door tot de plek helemaal schoon is. “We halen precies weg wat nodig is,” zegt de dermatoloog. “Gezond weefsel blijft zo gespaard en de cosmetische consequenties worden tot een minimum beperkt. Bovendien weten we zeker dat de hele tumor verwijderd is. Daardoor is de kans zeer klein dat de kanker terugkomt.”

Nazorg

Als de huid helemaal schoon is, wordt de wond dichtgemaakt en mag de patiënt naar huis. Dermatoloog Roest: “We bellen de patiënt altijd de volgende dag op om te vragen hoe het gaat. Als alles goed is, komt de patiënt een week later naar het verpleegkundig spreekuur voor controle van de wond en het laten verwijderen van de hechtingen.” Drie maanden later volgt nog een controle door de dermatoloog. “Afhankelijk van het type huidkanker zien we de meeste patiënten daarna jaarlijks terug voor controle.”