Informed consent Intensive care
Lees hieronder alles over informed consent op de Intensive care.
- Informed consent is Engels en betekent geïnformeerde toestemming. Volgens de wet WGBO (Wet op de Geneeskundige Behandel Overeenkomst) moeten patiënten toestemming geven voor een medische behandeling. Dat doen ze als ze goed en helemaal zijn geïnformeerd over hun toestand (diagnose) en eventuele behandeling.
- De patiënt krijgt te horen hoe de behandeling gaat en of het misschien ook anders kan. De patiënt hoort wat de voordelen en de nadelen van de behandeling zijn. De patiënt hoort wat er gebeurt als de behandeling niet wordt uitgevoerd en wat de risico’s zijn. Nadat al deze informatie is verteld, geeft de patiënt toestemming voor de behandeling of niet. Als de patiënt zelf niet kan beslissen, dan beslist de wettelijke vertegenwoordiger. Dat is meestal een familielid of een naaste.
- Bij spoedeisende zorg, zoals op de Intensive Care, kan de behandeling al gestart worden zonder toestemming. Er kunnen anders levensbedreigende situaties ontstaan.
- De medische en verpleegkundige zorg op de Intensive Care kan redelijk eenvoudig zijn tot zeer ingewikkeld. De totale behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. Een deel is standaard voor eigenlijk elke IC-opname en wordt eenmalig in het opnamegesprek besproken. Een ander deel is niet altijd spoed en daar wordt in een aanvullend gesprek uitgebreid over gesproken. Heeft u daarna nog vragen, stel ze dan gerust.
- Lees alles over Informed consent in de folder.