Antibioticateam (A-team)
Antibiotica zijn een belangrijk onderdeel bij de behandeling van infecties die veroorzaakt zijn door bacteriën. Bij ernstige infecties zijn antibiotica soms zelfs levensreddend. Het gebruik van antibiotica kent ook een andere kant. Soms veroorzaken ze bijwerkingen of kan er bij verkeerd gebruik resistentie (ongevoeligheid) ontstaan. De kans dat een bacterie ongevoelig wordt voor antibiotica wordt groter als een patiënt langer, vaker of in een verkeerde dosering antibiotica krijgt.
Infecties met resistente bacteriën zijn lastiger te behandelen. De behandeling is dan soms minder effectief, kent vaak meer bijwerkingen of brengt hogere kosten met zich mee. Het is daarom belangrijk dat antibiotica op de juiste manier worden ingezet.
Contact
Wat doet het Antibioticateam?
Om het gebruik van antibiotica te verbeteren heeft het Flevoziekenhuis een Antibioticateam (A-team). Dit team onderzoekt het gebruik van antibiotica in het ziekenhuis. Zo wordt er bijvoorbeeld dagelijks gekeken naar het gebruik van antibiotica in het infuus bij opgenomen patiënten. Het Antibioticateam kijkt naar of de indicatie, de dosering en de voorgeschreven duur kloppen met de diagnose van de patiënt. Ook kijkt het team of het middel geschikt is voor de patiënt. Bij ernstige infecties wordt het A-team bij het behandeltraject betrokken.
Hoe ontstaat resistentie tegen antibiotica?
OPAT
Soms moeten patiënten langdurig met antibiotica via een infuus worden behandeld voor een infectie. Deze behandeling kan in veel gevallen ook (deels) thuis gebeuren. Dit noemen we OPAT (Outpatient Parenteral Antimicrobial Treatment). Wilt u hier meer over weten? Kijk dan op de pagina over OPAT.