Vaccinatiepoli
Op de Vaccinatiepoli van het Flevoziekenhuis kunt u terecht voor vaccinatieadvies als u een afweerstoornis heeft door een chronische ziekte, medicatiegebruik of miltverwijdering. Het gaat hierbij om vaccinaties waarvoor een medische indicatie geldt.
Contact
Vaccinatiespreekuur: voor wie?
Patiënten met een afweerstoornis zijn kwetsbaar voor het oplopen van bepaalde infecties. Een chronische ontstekingsziekte aan de darm of gewrichten, een bloedziekte, het hebben van geen (goed) werkende milt of het gebruik van afweerremmende medicijnen kan patiënten kwetsbaar maken voor het oplopen van infecties. Het vaccinatiespreekuur is bedoeld voor deze patiënten.
Extra bescherming
Vaccinaties bieden extra bescherming tegen infecties en ziektes. Het gaat om vaccinaties voor als u op reis gaat naar het buitenland én om vaccinaties die nuttig zijn als u in Nederland blijft. Als u afweerremmende medicijnen gebruikt kan het moeilijker zijn om u effectief te vaccineren. Het is dus belangrijk om u te laten vaccineren vóórdat u start met afweerremmende medicijnen.
Voorbeelden van afweerremmende medicijnen, afweerstoornissen of chronische ziekten:
- Afweerremmende medicijnen zoals prednison of medicijnen bij reumatoïde artritis.
- Chronische ziektes zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, SLE of een andere chronische ontstekingsziekte van gewrichten, darm, huid of longen.
- Geen of onvoldoende functioneren van de milt.
- Een hiv-infectie.
- Een hematologische ziekte, zoals de ziekte van Kahler of CLL.
Vaccinaties bij onvoldoende functie van de milt
Zonder (goed functionerende) milt, bent u vatbaarder voor bepaalde infecties. Dit risico is de eerste twee jaar na de miltverwijdering het grootst. Om dit risico te verkleinen adviseren wij vaccinaties, preventief gebruik van antibiotica en het starten van antibiotica bij de eerste tekenen van een infectie. Uw arts kan u naar de Vaccinatiepoli verwijzen voor deze vaccinaties en adviezen.
Het consult
Tijdens het consult kijken we naar de aandoening die u heeft, de medicijnen die u gebruikt of gaat gebruiken en welke vaccinatieadviezen daarbij passen. Ook bespreken wij of u van plan bent om in de toekomst veel te reizen. In dat geval kan het handig zijn om u, voordat u start met het gebruik van afweerremmende medicijnen, te vaccineren tegen bijvoorbeeld hepatitis A of hepatitis B. De kans dat deze vaccinaties effectief zijn, dus dat u voldoende antistoffen tegen deze ziektes opbouwt, is groter als u nog geen afweerremmend medicijn gebruikt. De mazelen vaccinatie (of gele koorts vaccinatie, via de GGD) kunnen wij u alleen geven als u nog heel weinig of geen afweerremmende medicijnen gebruikt. Dit omdat het een levend verzwakt vaccin is.
Voorbereiding op het consult
Ter voorbereiding aan het consult willen wij u vragen om:
- Deze vragenlijst in te vullen en mee te nemen;
- Navraag te doen bij uw zorgverzekering of (reis-)vaccinaties worden vergoed;
- Een recente lijst mee te nemen van medicatie die u gebruikt (verkrijgbaar via uw apotheek);
- Het vaccinatie-/gele boekje mee te nemen, als u dat heeft;
- Eventueel een overzicht van het RVP (Rijks Vaccinatie Programma), als u dat nog heeft;
- Een account aan te maken bij www.vaccinatieboekje.com en de app te downloaden, zodat we de vaccinaties kunnen registeren.
Bijwerkingen van de vaccinatie
In de meeste gevallen heeft u na vaccinatie geen last van bijwerkingen. Soms ervaart u wel bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
- Roodheid op of rond plek van inspuiting;
- Stijve pijnlijke spier waar de injectie is gezet;
- Lichte koorts.
Deze bijwerkingen ontstaan vaak gelijk na de vaccinatie en duren meestal niet langer dan twee dagen. Als u last van bijwerkingen heeft, kunt u paracetamol nemen om deze te verlichten.
Niet elke reactie na een vaccinatie is een bijwerking; soms is het toeval. Koorts kan bijvoorbeeld vele oorzaken hebben. Als de bijwerkingen langer duren of heviger zijn dan hierboven staat beschreven, neem dan contact op met uw huisarts of uw behandelend specialist. Zo nodig kan hij of zij overleggen met de arts die u de vaccinatie heeft gegeven.
Kosten van het consult en de vaccinaties
De kosten van het consult worden vergoed door uw zorgverzekeraar (na aftrek van uw eigen risico). Na het consult krijgt u een factuur voor de kosten van de vaccinaties thuisgestuurd van apotheek De Brug. Een deel van de vaccinaties wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Helaas is het zo dat dit niet voor alle vaccinaties geldt. Kosten van de vaccinaties variëren sterk en zijn afhankelijk van de onderliggende aandoening/indicatie. Het kan dus zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. Tijdens het consult informeren wij u hier verder over. Ook krijgt u een brief voor de verzekeraar mee. Deze brief kunt u bij uw zorgverzekeraar indienen, met het verzoek de vaccinatie te vergoeden.
Informatie over de vaccins?
Wilt u meer weten over de vaccins? Kijk dan op www.apotheek.nl. Hier staat betrouwbare informatie over de vaccins. Op www.medicijnkosten.nl kunt u informatie vinden over de prijs van de vaccins.
Vragen?
Als u vragen heeft, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Interne geneeskunde via 036 868 87 17. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00-17.00 uur.