Zorg voor jongvolwassenen met kanker (AYA-zorg)
AYA's (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen 18 en 39 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. Als jongvolwassene met kanker kan het goed zijn dat je met veel vragen zit die specifiek zijn voor jouw leeftijd of jouw situatie. In het Flevoziekenhuis hebben wij aandacht voor al je vragen. Wij bieden specifieke AYA-zorg. De AYA-verpleegkundig specialist heeft hierin een centrale rol.
Bij de AYA-verpleegkundig specialist, kun je in alle fases van je ziekte terecht met vragen over zaken die (in)direct met je ziekte en de behandeling daarvan te maken hebben. Voel je vrij je vragen te stellen. Het kan ook dat je niet goed in je vel zit: ook dan kunnen wij je helpen en eventueel doorverwijzen.
Wie ben jij en wat heb je nodig?
AYA-zorg wordt verleend volgens het ‘Ik en mijn …’ AYA-zorgconcept. Op de website van het AYA Zorgnetwerk vind je een vragenlijst die kan helpen om je gedachten en vragen op een rijtje te zetten. Je kunt 'm ook uitprinten en meenemen naar het ziekenhuis. Voorbeelden van vragen zijn:
- Is het normaal dat ik vermoeid ben, wat kan ik doen om het te beperken?
- Moet ik mijn ei- en zaadcellen laten invriezen voordat mijn behandelingen starten?
- Maakt deze behandeling mij (verminderd) onvruchtbaar?
- Kan ik tijdens mijn behandelingen gewoon op mijn niveau blijven sporten?
- Is het veilig om seks te hebben?
- Hoe kan ik omgaan met mijn boosheid?
AYA-zorgnetwerk
Het Flevoziekenhuis is aangesloten bij het Nationaal AYA 'Jong en Kanker' zorgnetwerk. Dit is een samenwerkingsverband tussen alle ziekenhuizen in Nederland die AYA-zorg verlenen. E willen AYA-zorg voor iedere AYA dichtbij huis beschikbaar is. Wil je meer weten over het AYA-zorgnetwerk? Kijk dan ook eens op de website van het netwerk.
AYA-team
De AYA-verpleegkundig specialisten hebben regelmatig overleg met het team AYA-zorg. In dat team overleggen ze met een medisch specialist en maatschappelijk werker om de zorg nog verder te verbeteren. Indien nodig kunnen ook andere professionals, zoals een psycholoog, een geestelijk verzorger of een diëtiste geraadpleegd worden. De AYA-zorg neemt de behandeling van de ziekte of de controle afspraken niet over. Hiervoor blijft je eigen behandelend medisch specialist verantwoordelijk.
Het AYA-team van het Flevoziekenhuis werkt nauw samen met het Amsterdam UMC, en is onderdeel van het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk. Zo blijft alle kennis en kundeover ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel.
Lotgenoten
Op zoek naar leuke activiteiten waar je andere AYA’s kunt ontmoeten?! Kijk dan snel op de activiteitenkalender van Stichting Jongeren en Kanker (SJK)! Op de kalender vind je kookworkshops, zeiltochten, retraites, informatieve bijeenkomsten en meer! De activiteiten worden veelal georganiseerd door, of in samenwerking met, jonge mensen die zelf ook kanker hebben (gehad).
Contact
Ben je jonger dan 40 en heb je kanker (gehad)? Op kanker.nl/jong vind je informatie over onderwerpen die belangrijk zijn als je leven nog volop in ontwikkeling is. Ook vind je hier een overzicht van de hulp die je kunt krijgen, of kun je (anoniem) eenvraag stellen aan een professional. En je kunt in contact komen met mensen die hetzelfde meemaken als jij. Als naaste van iemand met kanker kun je hier ook terecht.