Hartonderzoeken met CT-scanner

Via een infuus met contrastvloeistof en een hoogwaardige CT-scanner worden beelden gemaakt van de kransslagaders, maar ook van andere structuren zoals hartspier en hartkleppen.

Minder risico

Tot voor kort werden deze onderzoeken uitgevoerd via een hartkatheterisatie, waarbij een dun slangetje via de bloedvaten werd ingebracht. Dit onderzoek werd uitgevoerd door de cardiologen. Zo’n onderzoek heeft altijd een bepaald risico en is voor patiënten minder aangenaam. De nieuwe methode is minder risicovol voor patiënten, minder belastend en gaat bovendien sneller. Bovendien kan een grotere groep patiënten nu in het ziekenhuis in Almere behandeld worden. De behandeling is een resultaat van goede samenwerking tussen de cardiologen en de radiologen van het Flevoziekenhuis.

Beleving

Het hartonderzoek met de CT-scanner is prettiger voor patiënten. Tijdens het onderzoek ligt de patiënt in een ruimte met rustgevend licht. Er kan ook worden gewerkt met beeld en muziek die de patiënt zelf kan kiezen. Dit draagt bij aan stressreductie en een soepel en snel verloop van het onderzoek.