Bevallen in het Flevoziekenhuis

Als de zwangerschap zonder problemen verloopt, kiest u of u thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis (poliklinisch). Kiest u voor thuis bevallen, dan is de begeleiding in handen van de verloskundige. In het ziekenhuis gebeurt de bevalling ook onder leiding van de verloskundige. Alleen als u een medische indicatie heeft wordt u tijdens de zwangerschap en bevalling begeleid door de gynaecoloog.

Bekijk de film van Preall met informatie over de bevalling en kraamtijd:

Verloskamers

Voor en tijdens de bevalling verblijft u in een verloskamer. Neem een kijkje in de verloskamers van het Flevoziekenhuis:

Kraamsuites

Het Flevoziekenhuis heeft zeventien kraamsuites: eenpersoonskamers met een huiselijke sfeer, veel privacy, eigen sanitair, een commode en babybad en een slaapplek voor de partner. De kraamsuites zijn bedoeld voor vrouwen die na de bevalling meer zorg nodig hebben. Vaak is dat al voor de bevalling bekend, soms direct daarna. U kunt minimaal 2 uur en maximaal 72 uur na de bevalling in een kraamsuite verblijven. 

Bekijk de film over de kraamsuites

Omgaan met pijn tijdens de bevalling 

De weeën die zorgen dat de baarmoedermond open gaat, doen pijn. Soms kunnen ze niet worden opgevangen met ademhalings- en ontspanningsoefeningen of is de pijn onverdraaglijk. Als een warme douche, massage of andere houding niet helpen, kunt u pijnstilling krijgen. In het Flevoziekenhuis zijn er drie mogelijkheden:

  • een injectie pethidine: de pijn wordt minder en u wordt een beetje doezelig;

  • een ‘ruggenprik' (epiduraal anesthesie);

  • Remifentanil; een pijnstiller die u zichzelf kunt toedienen via de PCA infuuspomp.

Lees meer informatie over deze mogelijkheden in het Flevoziekenhuis in de folder 'Pijnbestrijding tijdens de bevalling'.

U kunt ook meer informatie over de verschillende vormen van pijnbestrijding vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Gynaecologie en Obstetrie ‘Pijnstilling tijdens de bevalling’.

Massage voorafgaand aan uw bevalling

Als uw bevalling of keizersnede gepland staat bij het Flevoziekenhuis in Almere dan is het mogelijk om op de afdeling Verloskunde een voetmassage te krijgen. Deze ontspannende voetmassage is speciaal ontwikkeld voor mensen die een bevalling of operatie gaan ondergaan. Daarbij kan ook het onderbeen gemasseerd worden met een door uzelf gekozen massageolie. De voetmassage heeft goede effecten, zowel voor als tijdens de bevalling/sectio, op uw lichamelijke geestelijke gezondheid. Dankzij de massage kunt u zich beter ontspannen en kan het zijn dat u zich minder angstig of gespannen voelt. De massage vindt plaats op de afdeling Verloskunde. De verpleegkundige verwelkomt u en maakt u klaar voor de bevalling/sectio. Daarna ontvangt u de voetmassage van de consulente Complementaire Zorg of van de verpleegkundige Complementaire Zorg.