“Ik wist meteen waar ik aan toe was”

De heer Jacobs heeft diabetes en moet heel erg oppassen met wondjes en infecties aan zijn voeten. Vanwege zijn suikerziekte werken zijn zenuwen minder goed, waardoor hij een verminderd gevoel in zijn voeten heeft. Kleine wondjes kunnen ongemerkt groter worden, met het risico dat ze gaan ontsteken. “Dat gebeurde vorig jaar met mijn linkervoet,” zegt Jacobs, “en er moesten uiteindelijk twee tenen geamputeerd worden.” Gelukkig had hij met zijn rechtervoet geen problemen. Tot afgelopen zomer.

Foute boel

“Ik had de eettafel verplaatst. Onder de poten zaten van die kunststof beschermnoppen, waarvan er kennelijk eentje had losgelaten. Daar ben ik in gaan staan. De nop zat met de punt omhoog vast in mijn pantoffel, maar daar heb ik dus helemaal niets van gevoeld.” Pas een paar dagen later, toen hij languit op de bank lag, ontdekte zijn vrouw dat er allemaal sneetjes in zijn voet zaten. “Het zag er niet goed uit. Ik wist direct dat het foute boel was en ben meteen naar de huisarts gegaan.”

Geruststelling

Die stuurde hem onmiddellijk door naar het Wond Expertise Centrum. Daar ontfermden verschillende specialisten zich over hem. “Omdat ik met mijn linkervoet die vervelende ervaring had gehad, was ik best een beetje in paniek,” zegt Jacobs. “Daarom was het een geruststelling te merken dat ze er op dat moment helemaal voor mij waren. Verschillende onderzoeken volgden. “Het was een lange zit,” zegt hij, terugkijkend op die eerste afspraak. “Het wachten tussendoor vond ik wat minder prettig, maar ik begrijp het wel. En uiteindelijk was het het wachten wel waard. Aan het eind van de ochtend weet je namelijk precies waar je aan toe bent.”

Spannend

Een spannende periode volgde. “Eerst is geprobeerd of mijn voet met verbandmiddelen en antibiotica nog te redden was. Ook heb ik meteen gips gekregen om de wond zoveel mogelijk te ontlasten.” Helaas bleek op een gegeven moment toch dat amputatie van twee tenen onvermijdelijk was. “Voordat dat kon gebeuren, moest ik eerst nog gedotterd worden. Voor een amputatie moet de doorbloeding namelijk goed zijn,” legt Jacobs uit. “Ja, dat heb ik goed onthouden. Met al mijn vragen kon ik terecht bij de artsen.”

Enorme verbetering

Het gaat inmiddels goed met hem, zegt hij. “De pijn aan mijn voet is bijna verdwenen en ik heb er zelfs wat meer gevoel in.” Zodra de wond voldoende genezen is, kan meneer Jacobs een vacuümpomp krijgen en is een verbandwissel tweemaal per week door de thuiszorg voldoende. Dan hoeft hij niet steeds naar het ziekenhuis te komen.