Bloedprikken

Bij het Laboratorium Bloedafname (route 31) in de hal van het Flevoziekenhuis kunt u bloed laten prikken en urine of ontlasting afgeven voor onderzoek. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Voor de allerkleinsten is een speciale prikkamer en een commode voor de baby's. Kleine kinderen worden bovendien extra snel geholpen en krijgen een klein cadeautje bij vertrek. Omdat we niet werken via afspraak is het mogelijk dat u (wat) langer moet wachten. Hiervoor vragen we uw begrip.

LET OP:

Vanwege het coronavirus is bloedprikken uitsluitend mogelijk bij het Laboratorium Bloedafname in de centrale hal van het Flevoziekenhuis, bij de prikpost in Medi-Mere Buiten en de prikpost in Medi-Mere Poort (vanaf 29 juni).
 • Voor bloedafname in het Flevoziekenhuis gelden aangepaste openingstijden: 

  • ‚ÄčMaandag tot en met vrijdag van 7.30 - 17.00 uur
  • Zaterdag van 9.00 - 12.00 uur.
  • Niet op feestdagen.
 • Hoeft u niet nuchter te zijn? Kom dan wat later op de ochtend of in de middag, als het rustiger is.

 • De prikpost Medi-Mere Buiten is gevestigd aan de Haasweg 9 en geopend op maandag t/m vrijdag van 8.00 - 10.00 uur.

 • De prikpost Medi-Mere Poort vindt u aan de Beneluxlaan 573, de post is open op maandag t/m vrijdag van 8.00 - 10.00 uur. (vanaf 29 juni)

 • De overige prikposten zijn vooralsnog gesloten. We bekijken op dit moment of deze prikposten op korte termijn weer geopend kunnen worden. Hou de website en sociale media in de gaten voor meer informatie hierover.

 


Wat moet u meenemen als u bloed laat prikken?

 • Een geldig identiteitsbewijs: dit is verplicht en geldt voor iedereen bij elke afspraak, ook voor kinderen jonger dan 14 jaar. 
 • Het aanvraagformulier voor laboratoriumonderzoek dat u gekregen heeft van uw verwijzer, bijvoorbeeld uw huisarts.
 • Moet u urine of ontlasting inleveren? Dan kunt u van te voren speciale potjes ophalen bij het Laboratorium Bloedafname in het Flevoziekenhuis. 

Locaties bloedprikken in Lelystad

In Lelystad is de prikpost in Sportcentrum De Koploper gesloten, we bekijken op dit moment of deze prikpost op korte termijn weer geopend kan worden. De prikpost in het Dialysecentrum Lelystad is tijdelijk open op maandag, woensdag en vrijdag van 8.00 – 11.00 uur (niet op feestdagen). Bij binnenkomst worden patiënten uitgevraagd met enkele gezondheidsvragen. 


Locaties bloedprikken in Almere:

U kunt op meerdere locaties terecht om bloed te laten prikken. Bij Medi-lab in Almere-Buiten wordt er bloed afgenomen door de aanwezige doktersassistent. Op de andere locaties wordt er bloed afgenomen door medewerkers van het laboratorium Flevoziekenhuis.

Locatie Adres Dag Tijd
Flevoziekenhuis (1)
Laboratorium Bloedafname
Hospitaalweg 1, Almere Centrum

maandag tot en met vrijdag

zaterdag

07.30 - 17.00 uur

09.00 - 12.00 uur

Zorgcentrum Buitenhaeghe (2) Atheneplantsoen 1, Almere Buiten

maandag tot en met vrijdag

zaterdag

08.00 - 10.00 uur

09.00 - 10.30 uur

Medi-Lab Buiten (3) Haasweg 9, Almere Buiten  maandag tot en met vrijdag  08.00 - 10.00 uur
Medi-Lab Haven (4) Kerkstraat 90, Almere Haven  maandag tot en met vrijdag  08.00 - 10.00 uur
Medi-Lab Poort (5)

Beneluxlaan 573, Almere Poort

maandag tot en met vrijdag 08.00 - 10.00 uur
Medi-Lab Stad (6) Bartokweg 161, Almere Stad maandag tot en met vrijdag  08.00 - 10.00 uur
Afbeelding locaties bloedprikken in Almere
Alle locaties voor bloedprikken in Almere 

Locaties bloedprikken in Lelystad:

Locatie Adres Dag Tijd
Sportcentrum De Koploper Badweg 21, Lelystad maandag 08.00 - 12.00 uur
Dialysecentrum Lelystad Ziekenhuisweg 100, St. Jansdal ingang achterzijde, Lelystad maandag, woensdag en vrijdag 08.00 - 11.00 uur

Route Dialysecentrum Lelystad: als u met de auto komt, parkeert u op de parkeerplaats van het St. Jansdal ziekenhuis. De prikpost bevindt zich in het Dialysecentrum van het Flevoziekenhuis aan de achterzijde van het ziekenhuis (niet via de hoofdingang). 

Werkwijze bloedprikken

Naast de ingang van het Laboratorium Bloedafname trekt u een nummer uit de automaat. Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtruimte. Zodra uw nummer op het oproepscherm in de wachtkamer verschijnt, gaat u naar de balie en geeft u het formulier voor de bloedafname of de meegenomen urine of ontlasting af. Nadat uw gegevens zijn gecontroleerd en uw formulieren zijn verwerkt, kunt u weer plaatsnemen in de wachtruimte. Met hetzelfde nummer wordt u via het oproepscherm opgeroepen voor het bloedprikken.

Als u alleen materiaal heeft ingeleverd, kunt u na het controleren van uw gegevens en verwerken van uw formulieren weggaan. Als u urine moet laten onderzoeken, krijgt u een plastic potje. In de toiletruimte kunt u dit potje vullen met urine. In sommige gevallen heeft u thuis urine of ontlasting verzameld (een urinepotje is te verkrijgen bij ons laboratorium of de apotheek), dan kunt u dit inleveren. Als uw gegevens zijn gecontroleerd en uw formulieren zijn verwerkt, kunt u weggaan.

Hoe werkt bloedprikken in het Flevoziekenhuis?

Nuchter zijn voor het bloedprikken?

Een enkele keer komt het voor dat u ‘nuchter’ moet zijn als er bloed geprikt wordt. Uw (huis)arts vertelt u dit. Raadpleeg bij twijfel het aanvraagformulier dat u heeft gekregen van uw behandelend arts. Staat het woord ‘nuchter’ achter het onderzoek? Dit betekent dat u 8 uur voordat er bloed wordt geprikt niet meer mag roken, eten en drinken. Alleen water, thee en zwarte koffie (zonder suiker en melk) zijn toegestaan.

De uitslag van het onderzoek

De verwijzer die het onderzoek heeft aangevraagd (meestal uw huisarts of specialist) informeert u over de uitslag van het onderzoek. 

Trombosezorg van Atalmedial

Zoekt u informatie over de trombosedienst? Kijk voor actuele gegevens over bloedprikken op de website van Atalmedial