Bloedprikken

Bij het Laboratorium Bloedafname (route 31) in de hal van het Flevoziekenhuis kunt u bloed laten prikken en urine of ontlasting afgeven voor onderzoek. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Voor de allerkleinsten is een speciale prikkamer en een commode voor de baby's. Kleine kinderen worden bovendien extra snel geholpen en krijgen een klein cadeautje bij vertrek. Omdat we niet werken via afspraak is het mogelijk dat u (wat) langer moet wachten. Hiervoor vragen we uw begrip.

U kunt op de volgende locaties bloedprikken:​

 • Almere Stad: Flevoziekenhuis, Hospitaalweg 1:
  • Maandag tot en met vrijdag van 7.30 - 17.00 uur.
  • Zaterdag van 9.00-12.00 uur. 
  • Niet op feestdagen.
  • Hoeft u niet nuchter te zijn? Kom dan wat later op de ochtend of in de middag, als het rustiger is. 
 • Almere-Stad: prikpost Medi-Mere Stad vindt u aan de Bartokweg 161, open op maandag tot en met vrijdag van 8.00-10.00 uur. 
 • Almere-Buiten: prikpost Medi-Mere Buiten is gevestigd aan de Haasweg 9 en open op maandag tot en met vrijdag van 8.00-10.00 uur.
 • Almere-Poort: prikpost Medi-Mere Poort vindt u aan de Beneluxlaan 573, de prikpost is open op maandag tot en met vrijdag van 8.00-10.00 uur.
 • Almere-Haven: prikpost Medi-Mere Haven vindt u aan de Kerkstraat 90, de prikpost is open op maandag tot en met vrijdag van 8.00-10.00 uur. 
 • De prikpost in Zorgcentrum Buitenhaeghe is vooralsnog gesloten.

Lelystad 

 • Prikpost Reumazorg (middendreef 273) is open op maandag en woensdag van 8.00 - 11.00 uur. 
  • Let op! Deze prikpost is niet geschikt voor patiënten van de poli Nefrologie / het Dialysecentrum.
 • Prikpost Dialysecentrum, Ziekenhuisweg 100 (achter het ziekenhuis) is open op dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.00 – 11.00 uur

Wat moet u meenemen als u bloed laat prikken?​

 • Een geldig identiteitsbewijs: dit is verplicht en geldt voor iedereen bij elke afspraak, ook voor kinderen jonger dan 14 jaar. 
 • Het aanvraagformulier voor laboratoriumonderzoek dat u gekregen heeft van uw verwijzer, bijvoorbeeld uw huisarts.
 • Moet u urine of ontlasting inleveren? Dan kunt u van te voren speciale potjes ophalen bij het Laboratorium Bloedafname in het Flevoziekenhuis. 

Locaties bloedprikken in Almere:

U kunt op meerdere locaties terecht om bloed te laten prikken. Bij Medi-lab in Almere-Buiten wordt er bloed afgenomen door de aanwezige doktersassistent. Op de andere locaties wordt er bloed afgenomen door medewerkers van het laboratorium Flevoziekenhuis.

Locatie Adres Dag Tijd
Flevoziekenhuis (1)
Laboratorium Bloedafname
Hospitaalweg 1, Almere Centrum

maandag tot en met vrijdag

zaterdag

07.30 - 17.00 uur

09.00 - 12.00 uur

Zorgcentrum Buitenhaeghe (2) Atheneplantsoen 1, Almere Buiten

maandag tot en met vrijdag

zaterdag

08.00 - 10.00 uur

09.00 - 10.30 uur

Medi-Lab Buiten (nummer 3 op kaartje hieronder) Haasweg 9, Almere Buiten  maandag tot en met vrijdag  08.00 - 10.00 uur
Medi-Lab Haven (nummer 4 op kaartje hieronder) Kerkstraat 90, Almere Haven  maandag tot en met vrijdag  08.00 - 10.00 uur
Medi-Lab Poort (nummer 5 op kaartje hieronder)

Beneluxlaan 573, Almere Poort

maandag tot en met vrijdag 08.00 - 10.00 uur
Medi-Lab Stad (6) Bartokweg 161, Almere Stad maandag tot en met vrijdag  08.00 - 10.00 uur

Afbeelding locaties bloedprikken in Almere

Alle locaties voor bloedprikken in Almere 

Locaties bloedprikken in Lelystad:

Locatie Adres Dag Tijd
Dialysecentrum Lelystad Ziekenhuisweg 100, St. Jansdal ingang achterzijde, Lelystad dinsdag, donderdag en vrijdag 08.00 - 11.00 uur
Reumazorg Middendreef 273, Lelystad maandag en woensdag 08.00 - 11.00 uur

Route Dialysecentrum Lelystad: als u met de auto komt, parkeert u op de parkeerplaats van het St. Jansdal ziekenhuis. De prikpost bevindt zich in het Dialysecentrum van het Flevoziekenhuis aan de achterzijde van het ziekenhuis (niet via de hoofdingang). 

Bij binnenkomst worden patiënten uitgevraagd met enkele gezondheidsvragen. 

Werkwijze bloedprikken

Naast de ingang van het Laboratorium Bloedafname trekt u een nummer uit de automaat. Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtruimte. Zodra uw nummer op het oproepscherm in de wachtkamer verschijnt, gaat u naar de balie en geeft u het formulier voor de bloedafname of de meegenomen urine of ontlasting af. Nadat uw gegevens zijn gecontroleerd en uw formulieren zijn verwerkt, kunt u weer plaatsnemen in de wachtruimte. Met hetzelfde nummer wordt u via het oproepscherm opgeroepen voor het bloedprikken.

Als u alleen materiaal heeft ingeleverd, kunt u na het controleren van uw gegevens en verwerken van uw formulieren weggaan. Als u urine moet laten onderzoeken, krijgt u een plastic potje. In de toiletruimte kunt u dit potje vullen met urine. In sommige gevallen heeft u thuis urine of ontlasting verzameld (een urinepotje is te verkrijgen bij ons laboratorium of de apotheek), dan kunt u dit inleveren. Als uw gegevens zijn gecontroleerd en uw formulieren zijn verwerkt, kunt u weggaan.

Hoe werkt bloedprikken in het Flevoziekenhuis?

Nuchter zijn voor het bloedprikken?

Een enkele keer komt het voor dat u ‘nuchter’ moet zijn als er bloed geprikt wordt. Uw (huis)arts vertelt u dit. Raadpleeg bij twijfel het aanvraagformulier dat u heeft gekregen van uw behandelend arts. Staat het woord ‘nuchter’ achter het onderzoek? Dit betekent dat u 8 uur voordat er bloed wordt geprikt niet meer mag roken, eten en drinken. Alleen water, thee en zwarte koffie (zonder suiker en melk) zijn toegestaan.

De uitslag van het onderzoek

De verwijzer die het onderzoek heeft aangevraagd (meestal uw huisarts of specialist) informeert u over de uitslag van het onderzoek. 

Trombosezorg van Atalmedial

Zoekt u informatie over de trombosedienst? Kijk voor actuele gegevens over bloedprikken op de website van Atalmedial