Hein ter Linden | Plastisch chirurg “De biomechanica van de hand en pols is uniek”

Plastisch chirurg Hein ter Linden doet grote en complexe reconstructies, bijvoorbeeld van de borst na borstkanker. Hij heeft ook veel ervaring met polsoperaties vanwege het carpaal tunnel syndroom, ooglidcorrecties en huidchirurgie vanwege kanker. Handen boeien hem in het bijzonder: “de biomechanica van de hand en pols is uniek.”

Vorm en functie

 “De plastische chirurgie is een breed vakgebied en heeft te maken met huid, spieren, zenuwen, bloedvaten en botten. Vorm en functie komen bij plastische chirurgie samen. We doen alle grote en complexe reconstructies, bijvoorbeeld van de borst na borstkanker of de stuit bij doorligplekken.”

Microchirurgie

“Handen boeien mij in het bijzonder, de biomechanica van de hand en pols is uniek. Bij een beschadigde hand of vinger kan het zijn dat huid, bot, pees en zenuwen kapot zijn. Het gaat dan om veel meer dan het bot weer aan elkaar zetten. Ook de bloedvaten en zenuwen moeten opnieuw worden aangesloten en de bedekking met levende huid is extreem belangrijk. De microchirurgie komt dan om de hoek kijken. Onze ervaring in microchirurgie komt ook buiten de hand-pols van pas. Zo heb ik dit jaar met de nieuwe perforatortechniek bij een patiënt met chronisch ontstoken oksels beide oksels vervangen. Patiënt zielsgelukkig, de dokter dan natuurlijk ook.”

Concentratie

“Plastische chirurgie vraagt om concentratie, geduld en handvaardigheid. Ik moet, net als een pianist, goed voor mijn handen zorgen. Ik doe bijvoorbeeld geen lus van skistokken om mijn hand, draag handschoenen bij houtzagen en hockey. En dan nog ligt het gevaar altijd op de loer. Ik heb mezelf weleens lelijk gesneden bij een hechtles aan huisartsen.”

3D-techniek

“De kijkoperaties in handpols zijn in ontwikkeling. Nieuw is ook de 3D-techniek. Hiermee berekenen wij de beste manier om bijvoorbeeld een verkeerd vastgegroeide polsbreuk weer in de goede stand vast te laten groeien. De resultaten zijn goed.”

100% tevreden

“Als de patiënt tevreden is, ben ik dat meestal ook. Of het nu om huidkanker op de neus, een cosmetische ooglidcorrectie of hand-pols operatie gaat: goed luisteren naar wat de patiënt vraagt, daar gaat het om. Is de patiënt toe aan een operatie? Of ervaart hij/zij weinig last of helpt een brace voldoende? Dat is ook afhankelijk van de leeftijd, beroep, sport etc. Ik ben niet snel tevreden. Soms moet ik me op de OK verontschuldigen dat een ingreep iets langer duurt. Ik stop pas als ik 100% tevreden ben.”