Gerlinda Mondria | Patiënt “Ik kan eindelijk weer een prachtige galajurk aan”

Gerlinda Mondria (40) uit Kampen had ernstig overgewicht. Tien maanden na haar gastric bypass-operatie is ze al 60 kg kwijt. Haar nieuwe gewicht geeft haar vooral heel veel vrijheid. "Ik kan weer gaan en staan waar ik wil."

“Ik ben altijd al wat steviger geweest. Maar toen mijn relatie over was, en ik er met mijn zoon alleen voor kwam te staan, zat ik ’s avonds steeds vaker in mijn eentje op de bank. Ongemerkt ging ik ook meer eten en ik werd steeds zwaarder: op een gegeven moment woog ik meer dan 150 kg. Heel gewone dingen werden steeds minder vanzelfsprekend. Een stukje wandelen bijvoorbeeld. Een grote tas in de auto zetten, of mijn veters strikken. Mijn overgewicht belemmerde me om leuke dingen te doen. Als ik op een terras een kopje koffie wilde drinken, keek ik eerst of ik wel in de stoel zou passen. Ik voelde me altijd bekeken.

In 2020 kreeg ik problemen met mijn baarmoeder. Ik had heftige pijnen en het werd steeds erger. Mijn hormonen waren door mijn overgewicht helemaal uit evenwicht geraakt. De gynaecoloog zei dat een baarmoederverwijdering de oplossing zou zijn. Maar omdat ik zo dik en zwaar was, kon ik niet worden geopereerd.

Operatie

Ik kende een paar mensen die een gastric bypassoperatie hadden gehad. Eerlijk gezegd stond ik daar altijd best sceptisch tegenover. Maar nu begon ik zo’n operatie toch serieus te overwegen. Ik vroeg vriendinnen naar hun ervaringen en zocht op internet naar informatie. Zo kwam ik bij het Flevoziekenhuis uit. Vooral het uitgebreide voortraject dat ze daar hebben, sprak me aan. Je krijgt gesprekken met een psycholoog, diëtist en verpleegkundig specialist. En er is een sporttraject aan verbonden.

Helaas waren mijn lichamelijke klachten zo ernstig, dat ik maar één keer naar de sportschool ben geweest. Tijdens de les had ik ontzettend veel pijn, het lukte me écht niet. Maar omdat ik had laten zien hoe gemotiveerd ik was, werd me gelukkig een aangepast voortraject aangeboden. Ik mocht me volledig focussen op het traject met de diëtiste. Dat ging goed. Ik hield me nauwgezet aan de voorschriften en mijn gewicht nam langzaam maar zeker af. Omdat ik niet kon sporten, duurde het voortraject bij mij wel wat langer dan bij de meeste mensen. Ik moest mezelf echt bewijzen.

In mei 2021 was ik klaar voor de operatie. Twee weken voor de operatie moest ik nog een zogenaamd ‘crash-dieet’ volgen. Dat was best wel afzien. Maar gelukkig kon ik altijd bellen naar de afdeling bariatrie van het ziekenhuis. De planners bariatrie en de verpleegkundig specialisten stonden altijd voor me klaar. Zij hebben mij er echt doorheen gesleept.

Vrijheid

De eerste periode na de operatie vond ik geen pretje. Ik had het gevoel dat ik niks kon en niks mocht. Tot ik na drie maanden plotseling zelf de veters van mijn schoenen dicht kon doen. Dat was zo’n rare gewaarwording. Ook was mijn bloeddruk gedaald naar een gezond niveau. Ik voelde me fitter, vitaler en gezonder. Wat een verschil!

Op dit moment ben ik al 60 kg kwijt. Ik weeg nu 92 kg. Dat is nog steeds te zwaar, maar ik val nog altijd geleidelijk af. Mijn streefgewicht ligt rond de 80 kg. Als ik dat haal, ben ik heel erg tevreden. Ik ben van kledingmaat 58-60 naar maatje 44 gegaan. Toen ik zo dik was, ging ik naar een winkel en kocht ik wat ik paste, niet wat ik mooi vond. Nu kan ik gewoon kiezen welke kleding ik wil dragen. In juni gaat mijn zusje trouwen en speciaal voor haar bruiloft heb ik een prachtige galajurk gekocht. Ik voelde me daar in die winkel net een prinses. Vroeger was de weegschaal mijn grootste vijand, nu is het m’n beste vriend.

Ik kan weer een leuke moeder zijn voor mijn 16-jarige zoon. Samen een stukje fietsen of een eindje wandelen, dat kan nu gewoon. Als ik vroeger veel aan mijn hoofd had, ging ik op de bank zitten met een zak M&M’s. Nu ga ik lekker naar buiten met de honden. Mijn vriend heeft een mooie auto, maar ik paste nooit achter het stuur. Nu kan dat gewoon. Voor mij zijn dit iedere keer weer nieuwe mijlpalen. Onlangs ben ik gestart met een mbo-opleiding Maatschappelijke zorg. Ik ga werken bij een gehandicaptenzorginstelling in Zwolle. Dat had ik een paar jaar geleden niet durven dromen.

Leefstijl drastisch veranderen

Sommige mensen denken dat het lekker makkelijk is, zo’n maagverkleining. Je laat je opereren en je valt vanzelf af. Maar zo is het echt niet. Ik heb mijn leefstijl drastisch moeten veranderen. Voorheen leefde ik om te eten, nu eet ik om te leven. Ik moet altijd opletten wat ik eet. Maar het is het dubbel en dwars waard.”