Martijn Bakker | Kinderarts "Kinderen kunnen goed vertellen wat er aan de hand is"

Kinderarts Martijn Bakker ziet prematuren van 30 weken tot kleuters met cardiale klachten en pubers met vermoeidheidsproblemen of astma. De kindercardiologie heeft zijn speciale belangstelling. Dankzij zijn specialisatie kunnen kinderen met cardiologische problemen nu in het Flevoziekenhuis behandeld worden. 

“Veel mensen vinden zieke kinderen zielig. Ik niet zozeer. Kinderen kunnen vaak beter met hun ziekte omgaan dan hun ouders. Gelukkig kunnen we trouwens de meeste zieke kinderen beter maken. Het is dankbaar werk. En soms kan het óók nog dankbaar zijn als dat beter maken niet lukt. Ik probeer heel dicht bij het kind te staan, letterlijk en figuurlijk. Dat begint al als ik ze ophaal in de wachtkamer. Ik zak door mijn knieën en geef ze een hand. Hoe gaat het? Ouders begroet ik pas daarna. Zij reageren daar soms even verbaasd op, maar zien snel het effect en de logica. Voor mij maakt het niet uit of een kind 3 of 13 jaar is. Het gaat om hen, ik praat met hen. Kinderen kunnen heel  goed vertellen wat er aan de hand is. Ook dat kan ouders verbazen.”

Toekomst

“We willen het mogelijk maken dat moeders en hun pasgeboren baby in het ziekenhuis meer bij elkaar kunnen blijven, ook als de baby ziek is. Dat is belangrijk voor de band tussen moeder en kind. Daarom starten we in 2019 met de afdeling Verloskunde het project ‘family centered care’. We leiden verpleegkundigen op om pasgeborenen te kunnen verzorgen en medicatie te kunnen geven. We leiden kinderverpleegkundigen op om kraamvrouwen te kunnen verzorgen.”

Kindercardiologie

“Kindercardiologie heeft binnen de kindergeneeskunde mijn speciale belangstelling. Ik ben bezig met een officieel traject voor dit aandachtsgebied in Amsterdam UMC. We kunnen kinderen met cardiologische problemen nu behandelen in Almere. Ik heb daarnaast hele korte lijntjes met de kindercardiologen. En deze specialisatie verdiept mijn werk. Hoe mooi is dat.”