Cardioloog Wijkstra begrijpt hoe het komt dat mensen onbehandeld blijven. “Mensen wijten klachten als kortademigheid en vermoeidheid al snel aan stress of aan het ouder worden. Ze nemen hun klachten daarom vaak niet serieus. Ze gaan zich ongemerkt steeds meer aanpassen en doen steeds minder. Hartfalen is een sluipende ziekte. Het vroeg herkennen van de klachten is heel belangrijk.”
Informatiestand op 15 april
Het hartfalenteam van het Flevoziekenhuis staat op 15 april van 10.00 – 16.00 uur met een informatiestand in de centrale hal van het Flevoziekenhuis. Zij geven informatie over de klachten die bij hartfalen voorkomen. Er is ook een diëtist aanwezig. Er zijn folders, een kennisquiz en zoutarme snacks. Het is ook mogelijk om bloeddruk en knijpkracht te laten meten.
Wat is hartfalen?
Hartfalen komt vooral voor bij mensen ouder dan 60 jaar en bij mensen die een hartinfarct hebben gehad. De pompkracht van het hart is verslechterd. ook kan juist de ontspanningskracht afgenomen zijn. Oorzaak hiervan is vaak hoge bloeddruk. Daardoor verstijft het hart en kan het minder goed pompen en ontspannen. Meest voorkomende klachten van hartfalen zijn vermoeidheid, kortademigheid en opgezette enkels en buik.
Advies
Herken je deze klachten? Laat je checken bij de huisarts. Meet minstens eenmaal per jaar je bloeddruk en blijf niet met een hoge bloeddruk rondlopen. Vroegtijdig ontdekt hartfalen is beter te behandelen. Met passende behandeling verminderen de klachten en neemt de kans op een ziekenhuisopname en vroegtijdig overlijden af.
Hartfalenteam van het Flevoziekenhuis
De afdeling Cardiologie van het Flevoziekenhuis heeft een hartfalenteam. Dit team bestaat uit twee cardiologen en drie verpleegkundig specialisten hartfalen. Het team begeleidt patiënten op de Hartfalenpoli. De cardioloog ziet de patiënt op het spreekuur, laat onderzoek doen en bespreekt de best passende behandeling. Daarna begeleidt de verpleegkundig specialist hartfalen de patiënt bij de opbouw van de medicatie. Advies over voeding en beweging en het leren omgaan met hartfalen zijn ook onderdeel van de begeleiding op de Hartfalenpoli. Met de online app Luscii kunnen patiënten zelf hun gegevens invoeren, zoals gewicht, bloeddruk en klachten. De gegevens worden dagelijks uitgelezen. Bij afwijkingen krijgt de patiënt nog dezelfde dag een persoonlijk advies en hoeft niet naar het ziekenhuis te komen. De patiënt leert zijn eigen lichaam goed kennen en behoudt regie over het eigen leven.