24 januari 2020 Ninthe (14) even de ‘baas’ van het Flevoziekenhuis

Op 23 januari 2020 was de 14-jarige Ninthe Pasman even de baas van het Flevoziekenhuis. Zij nam deze rol voor een dag over van Anita Arts, voorzitter van de raad van bestuur. Ninthe zit in de 3de klas van het VMBO. Het Flevoziekenhuis is trotse deelnemer aan de zesde editie van JINC Baas van Morgen. In totaal deden maar liefst 317 ‘bazen’ in Nederland mee aan het evenement.

De dag begon met de kennismaking en het bespreken van de opdracht. Ninthe had een vol programma. Na een korte presentatie van het nieuwe voedingsconcept maakte zij samen met chefkok Niels een eiwitrijk tussendoortje. Daarna bracht Ninthe zelf een tussendoortje naar een patiënt. Bij de poli Oogheelkunde leerde zij dat het aantal kinderen met oogklachten groeit. Dit komt door te veel beeldschermgebruik. Na een echte oogmeting bracht Ninthe een bezoek aan het laboratorium van het ziekenhuis waar zij op een ‘oefenarm’ bloed prikte, een rondleiding kreeg en hielp bij het bepalen van een bloedstolling.

Advies van de Baas
Met een korte film presenteerde Ninthe haar bevindingen aan Anita Arts. Ninthe vindt vooral de drukte in het ziekenhuis opvallend. Anita Arts vroeg Ninthe twee dingen te noemen die zij anders zou doen. Ninthe: “Zorg voor meer apparaten (VeinViewer©) die helpen bij het bloedprikken. Dat is voor patiënten prettig. En de afstand tussen het laboratorium en de plek waar het bloed wordt geprikt is best lang. Dat kost veel tijd. Kijk of dat anders kan.”

Frisse kijk
Anita Arts was na afloop onder de indruk van Ninthe. "Ik vind dat ze op haar jonge leeftijd met goede opmerkingen komt. Ik ga daar serieus naar kijken en ze bespreken met de betrokken collega's in de organisatie. Jongeren hebben vaak een hele frisse kijk op onze organisatie. Dat maakt dit tot een bijzonder project. We geven jongeren een kijkje in een wereld die ze anders niet zo snel zouden leren kennen. Dat helpt ze in hun keuze voor een studie en een loopbaan".

Baas van Morgen
Het Flevoziekenhuis deed voor de zesde keer mee met JINC Baas van morgen. In totaal deden 317 ‘bazen’ mee in Nederland aan het evenement. JINC werkt samen met het onderwijs en partners uit het bedrijfsleven. Via het JINC-programma maken jongeren kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren. Zo krijgen dankzij JINC jaarlijks meer dan 47.000 basisschool- en vmbo-leerlingen de kans om te groeien.