14 oktober 2019 Verpleegafdeling Longziekten wint gastvrijheidsprijs met waakmanden

De verpleegafdeling Longziekten van het Flevoziekenhuis heeft met het project ‘waakmanden’ de gastvrijheidsprijs 2019 van het Flevoziekenhuis gewonnen. De waakmanden zijn beschikbaar voor familie die waakt bij een patiënt die terminaal ziek is en binnenkort zal overlijden. Verpleegkundige Kim Wolzak: “We bieden de waakmand aan als de patiënt en zijn familie dit gegeven enigszins hebben verwerkt en de familie ook daadwerkelijk komt waken. Soms bekijken zij samen de inhoud van de mand, dat is mooi om te zien. De familie reageert verrast op de waakmand: ‘wat fijn dat jullie ook aan ons denken’.”

De waakmand

In de mand zitten wat toiletartikelen, tissues, een notitieboekje, puzzelboek, kleurboek en kleurtjes, kleine LED waxinelampjes, een bluetooth speakertje om aan te sluiten op de mobiele telefoon, een grote mok met zakjes cappuccino en thee, zakjes drop en nootjes en een deken voor de nacht. Kim: “We hebben vanuit de familie gedacht, wat kan je helpen als je in het ziekenhuis afscheid moet nemen van een dierbare?”

Het lichtje staat zichtbaar in het halletje van de 1-persoonskamer. Verpleegkundige Kim: “Zo weet iedereen dat er wordt gewaakt. Als de patiënt is overleden, hangt er een witte roos op de deur zodat het voor iedereen duidelijk is dat patiënt is overleden.” Longarts Lemke Pronk, een van de initiatiefnemers: “We gunnen familie alle rust en steun in deze moeilijke periode. Aandacht voor de naasten maakt het verdriet dragelijker.”

Workshop gastvrijheid

De prijs bestaat uit een workshop over gastvrijheid. De workshop wordt gegeven door onze schoonmaakpartner CSU die gastvrijheid hoog in het vaandel heeft staan. De workshop is inclusief een uitgebreide high tea, gemaakt door het keukenteam van het Flevoziekenhuis. 

Het Flevoziekenhuis organiseert elk najaar de Dag van de Gastvrijheid, een dag waarop wij onze patiënten en bezoekers willen laten zien wat gastvrijheid voor ons inhoudt, en voor hen kan betekenen.