14 oktober 2022 Iedereen kan leren reanimeren en iedereen verdient een kans op overleving

Bij een hartstilstand is het belangrijk dat er snel wordt gereanimeerd. De eerste 6 minuten zijn –letterlijk–  van levensbelang! Als omstanders in die 6 minuten al kunnen starten met reanimeren, is er een overlevingskans van 50-70%. Marc Koster (ambulanceverpleegkundige) en Marijke Voskuilen (SEH-verpleegkundige en reanimatietrainer) vertellen er alles over in een interview met Omroep Flevoland.

Iedereen verdient een overlevingskans 

Op dit moment zijn er nog veel mensen die niet weten hoe ze moeten reanimeren. Ongeveer 70% van alle reanimaties vinden plaats in en om het huis. Marc en Marijke geven aan dat het daarom zo ontzettend belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen leren reanimeren. Want ‘iedereen verdient een overlevingskans’, volgens Marijke.

World Restart A Heart Day

Zondag 16 oktober is het ‘World Restart A Heart Day’. Om hier aandacht aan te geven organiseren het Flevoziekenhuis, de Ambulancedienst, Politie en Brandweer allerlei activiteiten van 12.00-17.00 uur op het Stadhuisplein in Almere. Je kunt er leren reanimeren, vragen stellen aan alle hulpverleners en er worden demo’s gegeven. Kom dus vooral langs!

Wil je het hele interview zien, waar Marc bijvoorbeeld nog handige tips geeft? Bekijk het interview dan hieronder!