2 augustus 2022 Internationale interesse in onze IBD-chirurgie

Onze chirurg Jarmila van der Bilt ontving afgelopen week ‘special international guests’ op onze OK. Een Spaanse chirurg in opleiding en een Italiaanse fellow gastro-intestinale chirurgie kwamen, in het kader van een internationale uitwisseling, kijken hoe wij de chirurgische zorg voor IBD-patiënten hebben georganiseerd in samenwerking met het Amsterdam UMC.
IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease (IBD) en is een chronische darmontsteking. De twee meest voorkomende vormen van IBD zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

IBD-chirurgie als speerpunt

De zorg voor IBD-patiënten is al langer een van de speerpunten van onze afdelingen MDL en Chirurgie. Specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen van beide afdelingen vormen samen met een diëtist het team van ons IBD-centrum.

In het kader van de alliantie met het AUMC opereren we sinds 2016 een toenemend aantal patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa in ons ziekenhuis voor een darmresectie of chirurgische behandeling voor perianale fistels.

J. van der BiltJarmila licht toe:
"Dat dit tot internationale interesse leidt, is niet gek. We hebben door deze samenwerking hoge kwaliteit te bieden. En de samenwerking met het Amsterdam UMC, zoals we dat al jaren doen, is een voorbeeld voor veel andere centra."