19 mei 2022 Tentoonstelling 'Joodse artsen en de holocaust' in Flevoziekenhuis

Dinsdag 24 mei is de tentoonstelling ‘Joodse Artsen en de Holocaust’ in het Flevoziekenhuis officieel geopend. De reizende tentoonstelling vertelt het verhaal over het lot van de Joodse artsen en geneeskundestudenten in de Tweede Wereldoorlog, maar ook de persoonlijke verhalen van de slachtoffers.

Op het Holocaust Namenmonument in Amsterdam staan 102.000 namen van mensen die nooit een graf kregen. Waaronder ook honderden namen van Joodse artsen en geneeskundestudenten die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Om deze namen een verhaal en een gezicht te geven, ontwikkelde de KNMG samen met het vakblad Medisch Contact een reizende tentoonstelling.

René Héman, voorzitter van artsenfederatie KNMG, opende de tentoonstelling samen met de leden van de raad van bestuur van het Flevoziekenhuis Anita Arts en Marc Seelen. Héman: "De tentoonstelling vertelt bijvoorbeeld het verhaal over hoe een arts zelfmoord pleegde met zijn hele gezin. Dit soort verhalen geven aan wat er kan gebeuren in een samenleving waar angst regeert." Voorafgaand aan de opening gaf René Héman een interview aan Omroep Flevoland.

Anita Arts: “Wij verwelkomen deze bijzondere tentoonstelling in het Flevoziekenhuis van harte, omdat we het belangrijk vinden dat de herinnering aan wat er is gebeurd in leven blijft. Hoe pijnlijk deze herinnering ook is. Juist in deze tijd, waarin vrijheid geen vanzelfsprekendheid meer is in grote delen van de wereld en dichtbij in Oekraïne. De tentoonstelling helpt ons reflecteren op ons handelen en onze waarden in het hier en nu en in de toekomst."

De tentoonstelling is tot en met 3 juni te bezichtigen in de Binnenstraat van het Flevoziekenhuis.

Voor welke morele vraagstukken stonden artsen in de Tweede Wereldoorlog?
Wie zijn de Joodse artsen en geneeskundestudenten die slachtoffer werden van de Holocaust? Hoe reageerden hun niet-Joodse collega’s? Voor welke morele vraagstukken stonden artsen in de Tweede Wereldoorlog?

Een van hen is bijvoorbeeld de gerenommeerde arts Herman Pinkhof, maker van het Geneeskundige woordenboek – een boek dat elke student geneeskunde op zijn bureau heeft liggen. Deze erudiete arts werd op 80-jarige leeftijd afgevoerd naar kamp Westerbork. Een ander schrijnend verhaal is dat van Abraham André Duitscher. De tweedejaars beursstudent werd al op 22 februari 1941 bij een razzia opgepakt en gedeporteerd naar Mauthausen. Hij overleed op 24 mei 1941, twintig jaar oud, en was daarmee de eerste Nederlander die in ‘de hel van Mauthausen’ de dood vond. Ausradiert – een woord dat wij niet kennen in het Nederlands, maar je voelt wel wat het betekent.