2 april 2021 Maagverkleinende operaties in Flevoziekenhuis nu ook mogelijk in dagbehandeling

Het Flevoziekenhuis in Almere gaat maagverkleinende operaties in dagbehandeling aanbieden. Dat betekent dat patiënten die een dergelijke operatie ondergaan nog dezelfde dag naar huis kunnen, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan.

“Veiligheid staat uiteraard voorop. Dagbehandeling is alleen mogelijk bij een patiënten die naast overgewicht geen andere medische aandoeningen hebben en als er geen sprake is van complicaties. In de praktijk zal het gaan om relatief jonge en gezonde patiënten”, aldus bariatrisch chirurg Ruben Schouten.

“Het is in de eerste plaats een enorm voordeel voor patiënten, dat zij nog dezelfde dag na de operatie naar huis kunnen. Het betekent ook dat we een minder groot beroep doen op schaarse ziekenhuisbedden en verpleegkundigen. En dat we daarmee de kosten van de zorg omlaag kunnen brengen. Het is dus echt een win-win-win-situatie”.

Het Flevoziekenhuis biedt sinds 2019 gespecialiseerde hulp voor de behandeling van mensen met ernstig overgewicht (obesitas). Inmiddels voert het Flevoziekenhuis honderden bariatrische ingrepen uit per jaar. “We werken constant aan kwaliteitsverbetering, waardoor het nu dus ook mogelijk is deze operatie in dagbehandeling uit te voeren”, aldus Schouten.

Patiënten worden voorafgaand en na afloop van de operatie intensief begeleid in het toewerken naar een gezonde leefstijl. Mensen met ernstig overgewicht lopen, in vergelijking met minder zware mensen, meer risico op onder andere hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker, diabetes mellitus (suikerziekte), hoge bloeddruk en slaapapnoe.

De psychische en sociale problemen die obesitas met zich mee kan brengen moeten ook niet onderschat worden. “Bariatrische chirurgie helpt dus  veel andere zorg voorkomen en  verbetert de kwaliteit van leven aanzienlijk”.

Kijk voor meer informatie