6 september 2021 Wanneer je als kind in het ziekenhuis wordt opgenomen, kan dat best spannend zijn

Wanneer je als kind in het ziekenhuis wordt opgenomen, kan dat best spannend zijn. Al die dokters, verpleegkundigen en onderzoeken.
Gelukkig zijn er onze Ingrid, Sanne en Hedwig. Zij zijn medisch pedagogisch zorgverlener van onze afdeling Kindergeneeskunde. Samen met stagiaire Anne zorgen zij ervoor dat kinderen, die voor een operatie of ingreep naar ons ziekenhuis komen, niet zo nerveus meer zijn en zich juist op hun gemak voelen.

“Van alles moet er en van alles gebeurt er, als je als kind in het ziekenhuis komt. En dat ook nog in een rap tempo. Onze rol is om er af en toe even een rem op te zetten.”

Hoe pak je zoiets aan?

“Daarvoor heb je natuurlijk de ouders nodig. ‘De experts van hun kind’. Vaak hebben we ook een gesprekje met het kind. Op basis daarvan kunnen we inschatten wat werkt voor dit kind.”Ons team medisch pedagogisch zorgverleners maakt het graag beeldend voor kinderen. Zo leggen ze bijvoorbeeld aan de hand van fotoboeken uit wat er gaat gebeuren. Of ze laten op een ‘Kiwanis-pop’ zien wat er gaat gebeuren met de echte materialen.

Op de vraag hoe je weet of de begeleiding succesvol was, reageert Ingrid: “Je ziet dat aan een kind. Je merkt dat ze rustiger zijn tijdens de behandeling. Soms zeggen ze dan: ‘ooh, dat heb ik ook net ook gezien in het fotoboek!’ Je maakt het heel voorspelbaar.” En dat werkt!

Beluister het volledige interview (7 min.) van Omroep Flevoland met onze medisch pedagogisch zorgverlener Ingrid Westland: