28 juli 2022 Berichtgeving over veiligheid Philips slaapapneu-apparaten

Update juli 2022 - Onderzoek Philips slaapapneu-apparaten: weinig gevaar voor gezondheid patiënten

Philips heeft op 28 juni 2022 in een persbericht onderzoeksresultaten gedeeld uit het zogeheten 'Philips Respironics test- en onderzoeksprogramma'. Het onderzoek naar de slaapapneu-apparatuur. 

Belangrijkste uitkomsten onderzoek

Volgens het onderzoek is er weinig gevaar voor de gezondheid voor patiënten bij gebruik van hun slaapapneu-apparatuur, die binnen de veiligheidsmelding vallen.

Philips vat de onderzoeksresultaten zo samen, in de brief aan gebruikers van hun slaapapneu-apparatuur (onderaan deze update te downloaden): 

"Samenvattend de resultaten die we tot nog hebben gezien zijn bemoedigend. 

  • De vluchtige stoffen die mogelijk vrij kunnen komen leveren naar verwachting geen lange termijn gezondheidsschade op.
  • Onafhankelijke studies hebben geen verhoogde kans op kanker aangetoond tussen gebruikers van een Philips apparaat in vergelijking met gebruikers van een ander apparaat. 
  • We hebben 1360 apparaten uit Europa geïnspecteerd waaronder enkele tientallen uit Nederland, daarbij hebben we geen significante aantasting van het schuim gezien."

Wilt u meer weten?

Gebruikt u de slaapapneu-apparatuur van Philips en wilt u graag meer weten?

  • Philips heeft op 13 juli 2022 een brief over de testresultaten opgesteld voor gebruikers. U kunt de brief hier downloaden.
  • Het volledige persbericht en de laatste updates van Philips vindt u op hun website.

September 2021 - Philips start met reparatie slaapapneu-apparaten

Deze zomer werd bekend dat Philips slaapapneu- en beademingsapparaten terugriep vanwege gezondheidsrisico’s. Inmiddels is bekend geworden dat Philips in de loop van september start met reparatie- en vervangingsprogramma van de apparaten.  

Voor welke apparaten is het reparatie- en vervangingsprogramma?
Philips heeft goedkeuring ontvangen van de US Food and Drug Administration (FDA) voor de reparaties van de DreamStation apparaten. Deze reparatie bestaat uit het vervangen van het PE-PUR geluiddempende schuim met een nieuw materiaal. Het gaat om de volgende apparaten: DreamStation CPAP, Auto CPAP; Dream Station Bi-Level PAP; DreamStation ASV; en DreamStation ST, AVAPS apparaten.

Wat betekent dit voor u?
U hoeft verder niets te doen. U ontvangt een oproep voor reparatie- en vervanging via uw leverancier:  voor de meeste patiënten van het Flevoziekenhuis zijn dat Mediq Tefa of Total Care.

Wanneer ontvangt u een oproep van de leveranciers?
Philips probeert om binnen 1 jaar het reparatie- en vervangingsprogramma van deze slaapapneu-apparaten wereldwijd te realiseren. Het bedrijf verwacht dat de reparaties beginnen in de loop van september 2021 starten. 

Heeft u vragen? 
Wij adviseren u de berichtgeving van de leverancier in de gaten te houden. Voor de meeste patiënten van het Flevoziekenhuis zijn dat Total Care of Mediq Tefa. Als u vragen heeft, neem dan contact op met uw leverancier. 

Meer informatie