1 oktober 2021 Nieuw bij Flevoziekenhuis: thuis je chemotherapie ondergaan

“Waarom is Flevoziekenhuis hiermee begonnen?” vraagt OmroepFlevoland aan onze internist-hematoloog Jan Baars.
“In de loop der jaren wordt er steeds meer chemotherapie gegeven. We hebben steeds meer behandelingen en er zijn ook steeds meer patiënten die daarvoor in aanmerking komen. Dat zijn inmiddels enorme aantallen mensen. Het is een behoorlijke belasting voor mensen om elke paar weken naar het ziekenhuis te komen.” Daarom bieden we nu, aan de categorie patiënten die hiervoor in aanmerking komt, de thuisoptie aan. Natuurlijk is het op vrijwillige basis. “De patiënt moet het vooral zelf graag willen.”

Wat zijn de ervaringen?

“Patiënten vinden het een prettige ervaring: zij hoeven niet naar het ziekenhuis, niet te parkeren, niet te wachten én ze voelen zich ook veilig thuis.” En door zijn doktersbril bekeken, merkt Jan op dat het opvallend goed gaat: “Juist door de ‘voorselectie’ gaat het zonder problemen, tegenslagen of uitstel.”

Dus het wordt uitgebreid in de toekomst?

“Het is de bedoeling om 7,5% van de chemokuren thuis te gaan geven dit jaar. We hopen dat volgend jaar naar zo’n 15% te kunnen brengen. Dat staat voor enkelen honderden toedieningen per jaar.”

Meer weten over wat chemotherapie thuis inhoudt? Luister het volledige interview (5 min.) met Jan Baars.