11 oktober 2020 UPDATE: alle metingen Vitens negatief, drinkwater veilig, maatregelen opgeheven

Ook de kweekuitslagen van de tweede controlemetingen door Vitens zijn negatief. Dat betekent dat het drinkwater in het ziekenhuis helemaal veilig is. Het drinkwateradvies is daarom per direct opgeheven en het kraanwater kan weer gedronken worden.

Het ziekenhuis onderzoekt samen met Vitens wat er precies aan de hand is geweest.

<10 oktober 2020>

UPDATE: Controlemetingen negatief: goed nieuws, drinkwateradvies blijft tot zondag

Vandaag zijn de kweekuitslagen van de controlemetingen bekend geworden. Beide uitslagen waren negatief, dit betekent opnieuw goed nieuws. Zondagmiddag worden de uitslagen van de tweede controlemetingen verwacht. Als ook deze kweekuitslagen negatief zijn, kan het sein voor het drinkwater in het ziekenhuis definitief op groen.

Tot die tijd blijft het advies om geen water uit de kraan te drinken ook gelden. Indien nodig voorziet Vitens het ziekenhuis van jerrycans met drinkwater.

<9 oktober 2020>

Drinkwateradvies verlengd tot zondag

De eerste kweekuitslag van de drinkwatermetingen is negatief. Dit is voorlopig goed nieuws. Voor de zekerheid heeft leverancier Vitens geadviseerd om op twee plekken in het drinkwatersysteem een tweede controlemeting te doen. Deze zijn inmiddels gedaan en opgestuurd naar het laboratorium. Het duurt ongeveer 48 uur voordat de kweekuitslagen van deze metingen binnen zijn. Dat betekent dat niet eerder dan zondagmiddag definitief het sein op groen gezet kan worden voor het drinkwater in het ziekenhuis.

Daarmee blijft het advies aan patiënten, bezoekers en medewerkers om in het Flevoziekenhuis geen water uit de kraan te drinken ook gelden tot zondagmiddag.

<8 oktober 2020>

Vanmiddag is bekend geworden dat in het kraanwater van het Flevoziekenhuis de enterokok-bacterie is aangetroffen. Het probleem is mogelijk veroorzaakt tijdens werkzaamheden aan de drinkwatervoorziening van het ziekenhuis. Na het bekend worden is direct een tweede (controle)meting uitgevoerd, hiervan volgt vrijdag een voorlopige uitslag en zaterdag de definitieve. Overigens is er niets te zien of te ruiken aan het water wat zou kunnen duiden op de aanwezigheid van een bacterie.

Op dit moment hebben we nog geen signaal dat de aangetroffen hoeveelheid een risico is voor onze patiënten en medewerkers. Uit voorzorg adviseren wij iedereen wel het water uit de kraan niet te drinken. Er zijn speciale jerrycans met drinkwater geleverd door onze leverancier Vitens. Deze jerrycans zijn verspreid in het gehele ziekenhuis.

Alle (kritische) zorgprocessen in het ziekenhuis waarbij water aan te pas komt, worden onder de loep genomen. Indien nodig zijn of worden maatregelen getroffen om veilige zorg te garanderen. Douchen en handen wassen is geen probleem, dat geldt ook voor handen wassen op zorgafdelingen. Koffie en thee uit de automaten is veilig om te drinken.

De enterokokbacterie is ongevaarlijk voor gezonde mensen. Een grotere hoeveelheid zou een risico kunnen vormen voor patiënten. Op dit moment zijn daar nog geen aanwijzingen voor. De medisch microbioloog die als expert is geraadpleegd, ziet geen reden om de directe patiëntenzorg aan te passen. Behalve het drinken van drinkwater uit de aangeleverde jerrycans in plaats van het kraanwater.