4 februari 2021 Wereldkankerdag: 'Kanker in coronatijd'

Vandaag, 4 februari, is het Wereldkankerdag. Ieder jaar wordt op deze dag wereldwijd stilgestaan bij kanker, een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders op een zeker moment mee te maken krijgt. Het thema is dit jaar ‘Kanker in coronatijd’.

Zorgelijke daling aantal kankerdiagnoses

Gisteren werd bekend dat het aantal kankerdiagnoses landelijk met bijna 4 procent is gedaald vanwege de coronacrisis. Dit komt door uitstel van (huis)artsbezoek, het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken en afschaling van de zorg in het voorjaar vanwege de coronacrisis. De daling was het grootst bij borstkanker, darmkanker en prostaatkanker. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

De daling van het aantal diagnoses is een zorgelijke ontwikkeling; dit is een duidelijke trendbreuk met de afgelopen jaren. Het is niet zo dat kanker minder vaak voorkomt; niet iedereen met symptomen heeft zich bij de dokter gemeld. Voor veel gevallen van kanker geldt: hoe eerder het ontdekt wordt, hoe groter de kans is op overleving met goede kwaliteit van leven. Een behandeling moet zo snel mogelijk gestart worden. Daarom roepen alle samenwerkende partijen iedereen op om naar de huisarts te gaan als je twijfelt, of vragen hebt over je gezondheid.

Wat kun je zelf doen om aandacht te geven aan Wereldkankerdag?

Dit jaar is er bijzondere aandacht voor kanker in coronatijd. Juist nu is het belangrijk dat we oog blijven houden voor de impact van kanker. En dat mensen met kanker en hun naasten de weg weten te vinden naar coronaproof zorg en ondersteuning. Je kunt hier aandacht voor vragen door mee te doen met de digitale handkus. Op 4 februari plaats je een foto op sociale media waarop je een digitale handkus geeft. Deze kus draag je op aan iemand uit je omgeving die met kanker geconfronteerd is - als patiënt, naaste of nabestaande. Of aan patiënten met kanker in het algemeen, of bijvoorbeeld de zorgverleners die elke dag weer voor hen klaarstaan. De kus is bedoeld om een hart onder de riem te steken en aandacht te vragen voor de impact van kanker. Meer informatie vind je op:  www.wereldkankerdag.nl.

Programma in het Flevoziekenhuis

Ook in het Flevoziekenhuis staan we stil bij Wereldkankerdag. Vanwege alle beperkingen rond corona, doen we dat dit jaar niet met bijeenkomsten en een informatiemarkt, maar op aangepaste wijze.

Filmpje over start immunotherapie bij longkanker
De laatste jaren komen er steeds nieuwe en betere behandelingen voor kanker beschikbaar. Sinds begin januari kunnen longkankerpatiënten voor immunotherapie terecht in het Flevoziekenhuis. Tot nu toe moesten zij hiervoor naar het Amsterdam UMC. Met de heer Kuiters (patiënt), longarts Bas van der Maat (longarts) en Lonneke Drubbel (casemanager Longziekten) maakten we een filmpje hierover.

Kaartje en bloemen voor patiënten
Om patiënten een hart onder de riem te steken, hebben bezoekers een boodschap op een kaartje kunnen achterlaten in de hal. Deze kaarten worden vandaag uitgedeeld. Oncologische patiënten ontvangen daarnaast een bloem, beschikbaar gesteld door Aktief Bloemsierkunst.

Rubriek Medische Zaken bij Omroep Flevoland
De rubriek Medische Zaken bij Omroep Flevoland besteedt vandaag om 16.30 uur aandacht aan oncologische zorg met collega’s Patty Dekker (MDL-arts) en Heleen Geschiere (verpleegkundige Chirurgie). Zij gaan verder in op het thema ‘kanker in coronatijd’.

Thema uitzending Flevo Ziekenomroep
Ter gelegenheid van Wereldkankerdag is de Flevo Ziekenomroep live te beluisteren met een 12-uur durende uitzending. Van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds besteedt de ziekenomroep aandacht aan kanker, met gedichten, verhalen, en natuurlijk muziek. https://www.flevoziekenomroep.nl/