M. van Alphen

Gynaecoloog

BIG-nummer: 09036534101
Ik neem patiƫnten mee in de mogelijkheden

"De gynaecologie is een breed vak: van verloskunde tot perinatologie, van urogynaecologie tot oncologie. We zien vrouwen op de polikliniek, begeleiden bevallingen en staan aan de operatietafel. Dat vind ik mooi aan de gynaecologie. Ik en mijn collega’s werken over de volle breedte van de gynaecologie, maar hebben allemaal onze specialisaties. We verwijzen naar elkaar als dat nodig is.

Een van mijn specialisaties is het geavanceerde echoscopische onderzoek, GUO. Met dit onderzoek kunnen we aangeboren afwijkingen diagnosticeren. We doen dit onderzoek als er sprake is van een verhoogd risico, zoals bij afwijkingen in de familie of bij een eerder kind. Of als er verdenking is op een afwijking, bijvoorbeeld op basis van de 20 weken echo. Wij doen dit in nauwe samenwerking met het Amsterdam UMC. Als we bij 20 weken zwangerschap iets afwijkends zien, weten we nooit 100% zeker dat het een afwijking is. We geven slecht nieuws, omringd met twijfel, dat later in de zwangerschap mogelijk ongegrond blijkt. Dat blijft moeilijk, maar ik kan het niet niet zeggen. Wat ik denk is wat je hoort.

Bevallingen zijn bijzondere momenten voor ouders, maar zijn dat ook nog altijd voor mij. Ik ben erbij als het spannend is. Bij deze spoedsituaties is snel handelen geboden. Ik kan dan de rust terugbrengen. Dat is belangrijk, want in rust handelt iedereen beter dan in paniek. Ik ben tevreden als alles goed is gegaan. Soms is dat helaas niet zo, niet alles is voorspelbaar. Maar dan denk ik daarover na. Wat is er gebeurd? Wat heb ik gedaan, wat had ik kunnen doen? Dat deel ik ook met collega’s, dan zijn we er voor elkaar.

Verder heb ik mij gespecialiseerd in de laparoscopische chirurgie. De laparoscopische ingrepen worden veel toegepast in de gynaecologie. We kijken via een kleine snee in de buikwand met een kijkbuis naar bijvoorbeeld de baarmoeder, eileiders en eierstokken. Hiermee kunnen inmiddels veel gynaecologische ingrepen worden verricht waar in het verleden het openen van de buik voor nodig was.

In de verloskunde en gynaecologie is het vaak niet ‘zwart-wit’. Er kunnen verschillende oorzaken aan de klachten ten grondslag liggen. Ook zijn er vaak meerdere behandelmogelijkheden. Ik neem de patiënt daarin mee, en probeer de patiënt zo goed mogelijk voor te lichten om gezamenlijk tot een plan en behandeling te komen."

Specialisatie of aandachtsgebied

  • obstetrie (verloskunde)
  • perinatologie (zorg rondom de geboorte)
  • laparoscopische chirurgie

Opleiding

  • geneeskunde, Vrije Universiteit (Amsterdam)
  • gynaecologie, Vumc, medisch Centrum Alkmaar en Diakonessenhuis (Utrecht)

Werkzaam in het Flevoziekenhuis sinds

2002