Nastaar
Nastaar kan optreden na een staaroperatie. Tijdens een staaroperatie wordt de eigen troebele lens uit het lenszakje gehaald en vervangen door een kunstlens. Vaak blijft het lenszakje na de staaroperatie mooi helder. Het kan ook voorkomen dat na de operatie het lenszakje aan de achterkant troebel wordt. Hierdoor is het moeilijk om nog goed scherp te kunnen zien. Dit wordt nastaar genoemd.
Afdeling
U kunt hiervoor terecht bij
Informatie
Nastaar kan enkele maanden tot jaren na het ondergaan van een staaroperatie geleidelijk aan ontstaan. Doordat bij nastaar het lenszakje troebel is, kan het licht het netvlies niet meer goed bereiken. Deze vertroebeling zorgt ervoor dat uw zicht achteruitgaat en ook met een bril niet meer te verbeteren is.
Nastaar ontstaat vaker bij patiënten met een inwendige oogontsteking (uvëitis). Kinderen die een kunstlens krijgen ontwikkelen ook vaker nastaar.
Symptomen
Nastaar geeft vaak wazig of onscherp zicht. Andere symptomen zijn:
- dubbelzien;
- kleuren doffer zien;
- last van licht of schitteringen.
Onderzoeken
De technisch oogheelkundig assistent (TOA) doet het vooronderzoek waarbij de gezichtsscherpte en de oogdruk wordt gemeten. Daarna krijgt u druppels in de ogen waardoor de pupillen verwijd worden. U gaat hierdoor slechter zien en mag niet zelf autorijden. Deze druppels moeten ongeveer 20 minuten inwerken. Hierna gaat de oogarts uw oog onderzoeken met de spleetlamp en een speciale lens. Hiermee wordt uw hele oog, inclusief het netvlies, onderzocht.
Behandelingen
Nastaar kan met een pijnloze laserbehandeling worden verwijderd.
Nuttige links
Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.