Mammachirurgie (chirurgie bij borstkanker)

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen boven de 30 jaar. De ziekte treft 1 op de 7 vrouwen. Mannen kunnen ook borstkanker krijgen, al is dit zeldzamer. Een ander woord voor borstkanker is mammacarcinoom.

Onze Mammapoli is er voor iedere patiënt (vrouw én man) met een (verdenking op een) aandoening in de borst. Uw verwijzing vindt meestal plaats naar aanleiding van een klacht of knobbel in de borst, of voor aanvullend onderzoek na het bevolkingsonderzoek (BOB). Met een verwijzing van de huisarts kunt u binnen twee dagen op de Mammapoli terecht. Na de verwijzing zal in de meeste gevallen aanvullend onderzoek worden gedaan, zoals een mammogram (foto van de borst), een echografie en soms een biopt. Als uit de onderzoeken blijkt dat u borstkanker heeft, zullen waar nodig aanvullende scans plaatsvinden in het Amsterdam UMC. Het behandelplan wordt besproken in een multidisciplinair overleg met de volledige borstkanker behandelteams van zowel het Flevoziekenhuis als het Amsterdam UMC. Het team bestaat onder andere uit chirurgen, radiologen, pathologen, oncologen, plastisch chirurgen, radiotherapeuten, verpleegkundig specialisten en mammacareverpleegkundigen. Het behandelplan zal grotendeels afhangen van het type tumor en uw verdere gezondheid en conditie. In de meeste gevallen zal ook een operatie nodig zijn. In een gesprek met uw gespecialiseerd borstkanker chirurg kiest u tussen verschillende opties en bespreekt u  de slagingskansen en gevolgen.

 

Het borstkanker centrum van het Flevoziekenhuis heeft een unieke, intensieve samenwerking met het Amsterdam UMC. Dit betekent dat uw gespecialiseerde chirurgen zowel in het Flevoziekenhuis als in het Amsterdam UMC werken. Hierin onderscheiden wij ons van omliggende ziekenhuizen. Deze intensieve samenwerking zorgt ervoor dat u betere zorg kunt krijgen volgens de nieuwste inzichten.